Queen-of-flowers-Siemens eiland keuken

Eilandkeuken | hoe ontwerp je een eilandkeuken

De traditionele hoekkeuken maakt steeds meer plaats voor een eilandkeuken. In een eilandkeuken is vrij van je af kijken en in contact blijven met anderen tijdens het koken perfect mogelijk. Wanneer een eilandkeuken goed doordacht is ontworpen dan is juist zo’n opstelling aan te bevelen. In deze blog gaan we dieper in op het ontwerpen van een eilandkeuken want waar dien je rekening mee te houden?

Inventariseer de behoeftes voor in een eilandkeuken

Zoals bij elk project is het belangrijk de behoeftes te inventariseren waarmee de volgende zaken vastgesteld worden,

 • Wat voor een kookplaat? Inductie, koken op gas of een combinatie hiervan. Denk ook aan de grootte van de kookplaat.
 • Wat voor een afzuigkap? Komt de afzuigkap boven de kookplaat, achter de kookplaat of geïntegreerd in de kookplaat.
 • Welke ovens? Kies je alleen een conventionele oven of een combi-oven? Denk ook aan een stoomoven en een inbouw espressomachine.
 • Welke spoelbak? Wordt het een dubbele spoelbak of gewoon een enkele? Denk ook aan een grote enkele spoelbak.
 • Welke keukenkraan? Wordt het een praktische kraan of juist een designkraan? Denk ook eens aan een kokend water kraan.
 • Wat voor een koelkast? Met vriesladen of side-compartiment? Denk ook eens aan een ijsblokjes maker.
 • Waar komt de vaatwasser? Direct naast de spoelbak of op hoogte in de hoge-kastenwand? Denk ook eens aan een dubbele vaatwasser.

Bijzondere inbouwapparatuur voor een eilandkeuken

Naast de geijkte inbouw apparaten zijn er nog de bijzonderen inbouw apparaten die koken, verwarmen en bewaren een stuk aangenamer maken.

 • De wijnklimaatkast voor het efficiënter bewaren van wijn.
 • De Teppan Yaki trilplaat voor het gezond bereiden van voedsel.
 • De serviesverwarmer voor het warm maken van koffiekopjes en borden.
 • De vacumeerlade voor het vacumeren van voedsel om in de stoomoven te garen op lage temperaturen (sous-vide koken).
 • De elektrische grill voor het grillen van voedsel.

De plaats van een eilandkeuken

Een keuken verplaatsen naar een andere ruimte kan een kostbare aangelegenheid worden omdat de water, gas en stroomleidingen mee verplaatst moeten worden. Vraag advies aan een specialist om na te gaan of er uit technisch oogpunt mogelijkheden zijn en of de kosten te overzien zijn. Met een muurdoorbraak kan een eilandkeuken bij de leefkamer worden betrokken. Een muurdoorbraak is vrijwel altijd te realiseren maar vergt wel een specialistische aanpak omdat bij dragende muren een stalen balk nodig is. Bepaal wat het uitzicht gaat worden wanneer je achter de kookplaat staat. Het mooiste is om naar buiten te kunnen kijken en dat er contact is met de leefruimte tijdens het koken.

Loopruimte om het eiland.

Bepaal eerst met hoeveel personen er frequent in de keuken wordt gewerkt. Des te meer personen des te ruimer de doorloop ruimtes mogen worden. Vaak is het wikken en wegen tussen de ideale doorloop ruimte en de grootte van het kookeiland. Een kookeiland van 3 x 1 meter is al voldoende om op te kunnen koken, spoelen en aan te zitten. Voor een gezin van 4 personen volstaat een doorloop ruimte van 1 meter. Tussen de muur één kop van het kookeiland mag eventueel een minimale doorloop ruimte van 60cm worden aangehouden.

Indelen van de kastenwand

Nadat de inbouwapparatuur is bepaald kan de kastenwand worden ingedeeld. De ovens en koffiemachine worden vaak centraal op ooghoogte in de kastenwand geplaatst. Dit staat niet alleen mooi maar is ook praktisch om mee te werken. Je hoeft namelijk niet te bukken bij het in- en uitnemen van gerechten. Wanneer de ovens in het midden van de kastenwand komen dan kunnen de koelkasten het beste naar een uiteinde. Of dat de koelkasten links of juist rechts in de kastenwand komen is persoons afhankelijk maar kan ook van de situatie afhangen. De kastruimte onder de ovens leent zich perfect voor diepe uittrekladen. Naast hogekasten met legplanken zijn er ook kasten met handige indelingen zoals de apothekerskast en de movingstorage.

Indelen van het kookeiland

Aan de hand van de doorloop ruimtes kan de grootte van het kookeiland worden bepaald. Het mooiste is om de kookplaat in het midden van het eiland te plaatsen en hoe groter het kookeiland hoe groter de kookplaat kan worden. Denk hierbij aan een uitbereiding met een wokbrander, Teppan Yaki grillplaat, of een stoomkoker. Of dat de spoelbak rechts of juist links van de kookplaat komt is persoons afhankelijk maar kan ook van de situatie zelf afhangen. Mocht de vaatwasser is het kookeiland komen dan is het raadzaam om deze naast de spoelbak te plaatsen. Hierdoor kan de vaat dichtbij worden afgespoeld en daarna binnen handbereik ingeladen worden. De kasten onder de kookplaat lenen zich perfect voor bestekladen en daaronder diepe laden voor de pannen.

Eindconclusie

Het ontwerpen van een doordachte en efficiënte eilandkeuken kan lastig zijn als je daar niet bekend mee bent. Als je een eilandkeuken overweegt dan is het raadzaam om onze adviseur te raadplegen. Hij of zij kan voor een ontwerp van een eilandkeuken zorgen die efficiënt en gebruiksvriendelijk is.

182 reacties

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *